Politiek klimaat Westeros onder spanning

Ferry Mingelen bij Game of ThronesDe regering van Westeros wankelt. Waar de 7 koninkrijken tot voor kort nog in een stabiele regeringscoalitie verbonden waren, raakt het politieke landschap van Westeros de laatste tijd in rap tempo steeds verder versplinterd. Aanleiding hiertoe zijn de oppositieleiders van kleinere partijen die zichzelf steevast tot rechtmatige koning van Westeros verklaren. Hierdoor lijkt de huidige gedoogcoalitie onder leiding van de Lannisters niet langer houdbaar. Vooral in de Noordelijke swing states wordt een sterk politiek blok gevormd tegen de regeringsplannen van het huidige kabinet. Na de onthoofding van oppositieleider Ned Stark is de loyaliteit van onder meer Gemeente Winterfell en de Veiligheidsregio Beyond The Wall tot een heus dieptepunt geslonken en kunnen de Lannisters niet langer rekenen op een stabiele meerderheid in de IJzeren Troonkamer. Uiteraard schreeuwt het volk om antwoorden na deze onhandige politieke moord, maar gelukkig staat daar Ferry Mingelen voor ons in King’s Landing voor het wekelijkse vragenuurtje met de koning.

 

Ferry Mingelen:
Excellentie, door het hoofd te scheiden van de romp van meneer Stark heeft u de onderlinge verhoudingen in de binnenlandse politiek behoorlijk op scherp gezet. Heeft u uw hand misschien overspeeld door zo impulsief op de recente ontwikkelingen in de Noordelijke provincies te reageren?

King Joffrey: 
Nooit. Ik sta vol overtuiging achter mijn beleid. Als politiek leider moet je standvastigheid tonen, dus dat heb ik gedaan. Ook met de kennis van nu zal ik er niet voor terugdeinzen om deze corrigerende maatregel opnieuw te implementeren. Zoals mijn achterban het kan beamen ben ik een man die altijd zijn woorden nakomt. Het was tijd om dit weer eens te laten zien aan de buitenwereld.

Ferry Mingelen:
Volgens de laatste peilingen heeft u niet langer recht op de meeste zetels in de ijzeren troonkamer. Was de onthoofding van de heer Stark daarom niet slechts een goedkope populistische actie om de kiezers te misleiden?

King Joffrey: 
Meneer Mingelen, ik hoef u niet te vertellen dat ik totaal geen waarde hecht aan publieke opinie. Deze onthoofding past precies in de toekomstplannen die ik met mijn partij in wil slaan. Ik sta achter mijn visie en ik geloof absoluut niet dat dit de publieke opinie over de Lannisters ook maar enigszins nadelig zal beïnvloeden. 

Ferry Mingelen:
Ik heb uit betrouwbare bronnen vernomen dat uw spindoctor, mevrouw Cersei, u in eerste instantie afgeraden heeft om deze drastische maatregel door te voeren. Is uw achterban eigenlijk nog wel te spreken over uw onvoorspelbare mediaoptredens?

King Joffrey: 
Ik sta altijd open voor advies, maar uiteindelijk ben ik degene die de knopen door moet hakken. Volgens Cersei zou ik hiermee inderdaad niet geheel aan de wensen en verwachtingen van de oppositie voldoen, maar je kan helaas niet iedereen tevreden houden. Ned Stark is hier een goed voorbeeld van. In dit politieke spelletje win je, of je verliest. Zo simpel is dat. 

Ferry Mingelen:
Tot slot, uwe hoogheid, er gaan verhalen de ronde dat het begrotingstekort nog altijd onverminderd toeneemt. Heeft uw minister van financiën, Peter Baelish, zijn zaakjes nog wel op orde?

King Joffrey: 
Hierover kan ik kort zijn: een Lannister betaalt altijd zijn staatsschuld.

Ferry Mingelen:
Dat is een hele geruststelling, waarvoor mijn hartelijke dank. Nou, u hoort het mensen, het zal nog wel even spannend blijven op het Binnenhof van Westeros. Het valt nog maar te bezien of de jonge koning ertoe in staat is om de ontstane scheurtjes tussen te regeringspartijen te lijmen. Van alle kanten komen er geluiden dat er behoefte is aan nieuwe verkiezingen. Vanavond zullen de belangrijkste partijleiders samenkomen voor een spoedberaad in de Toren van de Hand. Het belooft een donkere nacht te worden die naar alle waarschijnlijkheid vervuld zal zijn van terreur. Wij houden de ontwikkelingen in het torentje in elk geval nauwlettend in de gaten.

Sacha de Boer:
Hartelijk dank voor je bijdrage Ferry. Dan gaan we nu over naar Gerrit Hiemstra met het weer.

Gerrit Hiemstra:
Slecht nieuws mensen, door het aanhoudende hoge drukgebied boven De Muur en een ijzige noordenwind belooft het een bijzonder strenge winter te gaan worden. Hier ziet u de eerste prachtige ijskristallen die zich voorbij De Muur aan dit takje hebben bevestigd…

 NOS weerbericht: winter is coming