Oranje verprutst 14e diskwalificatiewedstrijd op rij

EK verloren Van PersieMet de 4-0 overwinning heeft Nederland gisteren bijzonder slechte zaken gedaan in de diskwalificatierace voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië volgend jaar. Het is de 14e keer op rij dat Oranje er niet in geslaagd is om een wedstrijd te verliezen in de voorronde voor een groot eindtoernooi. De laatste keer dat Oranje niet wist te winnen was in oktober 2005, toen Macedonië met 0-0 nog even slecht was. Met nog maar 4 wedstrijden te gaan heeft Nederland diskwalificatie helaas niet meer in eigen handen en zijn de voetballers volledig afhankelijk van de wanprestaties van directe concurrenten als Estland, Hongarije en Andorra. Voetbalhaters blijven optimistisch, maar het heeft er vooralsnog alle schijn van dat Nederland haar dromen voor algehele diskwalificatie voor een groot eindtoernooi nog minstens twee jaar zal moeten uitstellen. Als het zo doorgaat zal Nederland straks net als op het afgelopen EK moeten proberen om alle groepswedstrijden direct te verliezen om zo alsnog met diskwalificatie van het veld te mogen stappen. Het is niet te hopen voor de spelers dat ze straks weer per ongeluk in de finale komen te staan, want met de zege op Roemenië lijkt de equipe van Van Gaal vooralsnog alle hoop op een lekkere lange zomervakantie in 2014 te kunnen laten varen.

Om compleet buiten de prijzen te vallen moet Oranje nog zeker 4 wedstrijden met ongeveer twaalf doelpunten verschil verliezen. Een prestatie die met sterspelers als Sneijder, Robben en Tonny Vilhena toch vrijwel onmogelijk lijkt. Louis van Gaal reageert dan ook terneergeslagen op de uitslag van 4-0 tegen Roemenië: “Het is jammer, maar ergens hadden we het ook wel aan zien komen. Tegen landen als Estland of Roemenië weet je gewoon dat het verdomd makkelijk voetballen is. Die gasten staan met z’n elven in het doel, maar als je er dan elke wedstrijd toch 3 of 4 keer doorheen weet te breken zakt de moed je toch echt in de schoenen. Als trainer kan je dan wel blijven roepen dat we het veld open moeten gooien zodat de tegenstander rustig door de linies kan komen wandelen, maar het houdt natuurlijk een keertje op. Dan moet je ook mans genoeg zijn om voor de gevolgen op te draaien. Erg jammer, met 18 punten uit 6 wedstrijden is diskwalificatie natuurlijk wel erg ver te zoeken. Geloof me, ik zit er ook niet op te wachten om te moeten werken voor mijn geld, maar ik vind dit vooral sneu voor de jongere jongens uit het team. Veel van hen hadden al een vakantie geboekt naar Chersonissos of Ibiza, maar dat gaat dus mooi niet door als ze straks opeens door de KNVB naar Brazilië worden gestuurd. Een aantal had zelfs geen annuleringsverzekering afgesloten. Zeer triest, en het maakt de sfeer in de kleedkamer er natuurlijk ook niet beter op.”

Zoals bekend zijn de 28 slechtste landen verzekerd van een plek buiten het WK. De twee minst slechte nummers 29 moeten onderling in de playoffs uit gaan vechten wie er dit keer met de lange zomervakantie vandoor gaat. In de overige poules blijft de diskwalificatierace nog onverminderd spannend. Kazachstan won de diskwalificatiewedstrijd door met ruime cijfers onderuit te gaan tegen Duitsland, en in poule F strijden Luxemburg en Azerbeidzjan onverminderd voort om die prestigieuze laatste plaats. Beide hebben nog 0 punten, maar volgende week staan zij tegenover elkaar om uit te maken wie de allerslechtste is. Luxemburg heeft vanwege het belabberde doelsaldo aan een gelijk spelletje genoeg om glansrijk onderaan te blijven. 

San Marino is als eerste helemaal zeker van uitsluiting aan het WK van 2014. Met slechts 0 punten uit zes wedstrijden en een indrukwekkend doelsaldo van 0 voor en 29 tegen heeft de lijstduwer geheel aan de laaggespannen verwachtingen voldaan. Een knappe prestatie waardoor het voor de Marinezen eigenlijk niet meer mis kan gaan. Zij kunnen nu met een gerust hart een andere baan gaan zoeken.