VARA werkt aan kijkcijfercanon

De omroepvereniging VARA heeft aangekondigd druk bezig te zijn met het opstellen van een zogenaamde kijkcijfercanon. Dit is een naar eigen zeggen geheel onpartijdige lijst van televisieprogramma’s waarin de kijkcijfers alle verwachtingen van alles en iedereen overtroffen. Op deze lijst staan onder meer twee afleveringen van Zembla, een jolig fragmentje uit Per Seconde Wijzer met drie aangeklede hamsters en een afwasteiltje, en ongeveer zevenhonderdvierentachtig afleveringen van De Wereld Draait Door. Uiteraard zijn dit onder andere de legendarische afleveringen waarin de gesjeesde professor Walter Lewin zijn fluoriserende Aussie frivool tegen het achterwerk van Matthijs van Nieuwkerk aanwrijft, de aflevering waarin volksboerin Yvon Jaspers onder de tafel triotisch aan het voetjevrijen is met Joost Zwagerman en Jan Mulder en die ene aflevering waarin er op hilarische wijze een glas melk omvalt waarna Jort Kelder zich pardoes verslikt in een ongezouten pistachenoot.

Daarnaast staan er welgeteld drie programma’s op de lijst die niet door de VARA geproduceerd zijn. Dit zijn de finale van het EK van '88 (een legendarische productie van Studio Sport ZDF Entertainment GmbH), het testbeeld dat in vroegere tijden standaard in de late avonduren op elke televisie te zien was toen er nog geen hitsige dames met filmploegen op SMS'jes van de buurman of een bericht uit het hiernamaals zaten te wachten, en het eentonige sneeuwbeeld waar trippende hippies destijds urenlang verplicht naar moesten staren als ze op weg naar de WC weer eens per ongeluk de kabel uit hun televisie hadden gestruikeld.

Ter promotie begint Matthijs van Nieuwkerk deze zomer aan een dagelijks avondvullend programma om stapsgewijs de kijkcijfercanon door te lopen en deze zodoende zorgvuldig te internaliseren in de tere kinderbreintjes van onze volgende generatie. In gezelschap van gezellige tafelheren en –dames zal hij tussen komische TV-fragmenten door stapsgewijs de canon afwerken en al zijn memorabele uitzendingen in retrospectief van jolig commentaar voorzien. Nico Dijkshoorn heeft een speciaal mopje geschreven voor elke aflevering en in lollige soundbites wordt dagelijks een scheet van een redactielid vervormd tot een klein stukje van ons nationale volkslied. Dit belooft een ongekende dosis hilariteit, maar altijd onder het mom van nieuws, informatie en amusement.

De muziek zal verzorgd worden door de lang en breed uitgestorven Duitse componist Johann Pachelbel, die met zijn pakkende introtune "KijkcijferCanon in D" uitstekend weet in te spelen op de begrafenissfeer van het programma en daarmee spontanerwijs alle items in elkaar over zal laten vloeien. Sinds vorige eeuw is deze intro te downloaden op iTunes onder de wazige zoekterm “Kanon und Gigue in D-Dur für drei Violinen und Basso Continuo”, wat vrij vertaald zoiets betekent als “twee violen en een trommel en een fluit”. Jakhals Erik doet de hele zomer live verslag vanuit de catacomben van het FC Twente stadion in de hoop een hitsige bokveldmuis te ontmoeten. LuckyTV sluit af met het veelvuldig herhalen van een blunder van een willekeurige nieuwslezer terwijl hij er een grappig stemmetje onder zet. Bij voorbaat is succes van het programma gegarandeerd, maar het enige nadeel van is dat de kijkcijfercanon hierna ongetwijfeld direct weer onherroepelijk herzien zal moeten worden door zijn eigen succes. Gelukkig ligt onze Matthijs hier niet van wakker, want naar eigen zeggen heeft hij nu al een leuk televisie-ideetje voor de kijkcijfercanon van 2015 waarin nieuws, informatie en amusement naadloos in elkaar over zullen vloeien. Schijnbaar een ongekend concept. 

De Wereld Wacht Af.