Willem-Alexander verontwaardigd door afschaffing Koninginnedag

Als Willem-Alexander straks eenmaal tot ons nieuwe opperhoofd gekroond is zal hij per direct de afschaffing van Koninginnedag ongedaan maken. Zo meldde hij vandaag in een verhitte persconferentie. Hij ziet het namelijk als zijn primaire taak om deze feestdag terug te geven aan het Hollandse volk en noemt het daarbij ronduit belachelijk dat deze drastische maatregel juist in deze roerige tijden doorgevoerd wordt. "Het koningshuis staat op zijn kop en het land ligt in crisis. Op zo'n moment moet je juist even niet aan volkse zekerheden gaan morrelen, en al helemaal niet als hier vele liters bier en oranje opblaasmolens op het spel staan. Een Nederland zonder Koninginnedag is als de VS zonder superbowl, als een leeuw zonder hemdje. Door dit van de Hollanders af te nemen vermink je een compleet volk, en dat is schandalig. Ik beloof dan ook plechtig dat ik er alles aan zal doen om volgend jaar weer gewoon op Koninginnedag in mijn oranje bolderkar door het land te kunnen trekken. Gewoon zoals het hoort in elke zichzelf respecterende monarchie!" aldus een zichtbaar aangeslagen Willem-Alexander die zijn woorden kracht bijzet door met zijn vuistjes op tafel te slaan.

Als machtigste man van Nederland zal Alex een commissie in het leven roepen om de populaire feestdag terug te brengen op onze kalenders. Aan publieke steun zal het Willem-Alex niet ontbreken. Wij Nederlanders lopen namelijk het liefst elke dag met een oranje stropdas om de nek en een gesponsorde biertoeter op het hoofd. Dat zit nou eenmaal in onze cultuur en daar zijn we trots op. Daarnaast zie je in tijden van crisis altijd een toenemende vraag naar lomp volksvermaak. Lekker terug naar het oergevoel met koekhappen, zaklopen en darten. Als de banken in het slop zitten grijpen Nederlanders elke gelegenheid aan om oude volksspelletjes nieuw leven in te blazen. En met een oranje petje op is alles gewoon leuker, zo simpel is dat. Als je dan ook nog eens live op televisie een lid van het koningshuis zichzelf schaamteloos voor lul ziet zetten door een oranje WC-pot over een streep te gooien, dan begrijp je dat Koninginnedag een traditie is om te koesteren. Des te opmerkelijker dus dat Beatrix op de valreep van haar ambtsperiode het complete oranjelegioen tegen zichzelf in het harnas jaagt door Koninginnedag snel nog even af te schaffen. Een blunder van royale proporties.

Het is nog maar de vraag of Willem-Alexander de gemoederen zal weten te sussen. Hiertoe is eerder al een eventuele vervangende "Koningsdag" geopperd, maar hier ziet de regent absoluut geen heil in. Sterker nog, hij ziet dit als een schop in het gezicht van de samenleving. Trouwe vrouwenvriend als hij is, blaat hij: "Nu hebben we met z'n allen keihard aan de emancipatie van het vrouwvolk gewerkt, gaan we opeens publiekelijk diezelfde wezens uit de top weren. Belachelijk, niemand is grootser dan mijn moeder. Dit een stap terug in de tijd". Daarnaast heeft de ex-kroonprins praktische bezwaren geuit tegen de alternatieve feestdag. Het is hem namelijk niet ontgaan dat een eventuele Koningsdag samen zou vallen met zijn eigen verjaardag. Dit gooit roet in de plannen van de viering van zijn verjaardagspartijtje en dat heeft hij natuurlijk liever niet."Ik had mijn uitnodigingen al gemaakt, moet ik die nu allemaal terug gaanvragen? Ik vind het echt superstom en gemeen en zal er alles aan doen om dit onrecht terug te draaien. Hmpf".

Nadat hij nog één keer woest met zijn rode knuistjes op tafel geslagen heeft verlaat hij stampvoetend de zaal, terug naar de oranje bolderkar die achter de persruimte op onze koning staat te wachten.

Máxima noemt het zoals gebruikelijk allemaal weer "een beetje dom", terwijl ze in de Praxis een oranje pleepot voor de verjaardag van haar geliefde aan het uitzoeken is.