Oude Grieken beschuldigd van wetenschapsfraude

Wie aan Pythagoras denkt, denkt aan de beroemde stelling: A²+B²=C². Allemaal leuk en aardig, maar waar mensen nooit bij stilstaan is de vraag of deze gelikte stelling ook daadwerkelijk van de Oud Griekse hand van Pythagoras komt. Recente archeologische opgravingen doen namelijk sterk vermoeden dat hij deze stelling op illegitieme wijze van zijn kleine buurjongetje heeft ontvreemd. Toen archeologen de slaapkamer van het Oud Griekse buurjochie Keesthagoras aan het opgraven waren, vonden zij overal muurkervingen waarop in een bibberend handschrift diverse ondubbelzinnige verwijten richting zijn enge buurman te lezen waren. Zo zou Pythagoras met regelmaat aan zijn deur hebben gerammeld, al luid roepend (vrij vertaald uit het Oud Grieks): “Verdommos kind, als je me nu niet snel je stelling geeft krijg je me toch een partij op je sodeknetters!” Op zich is dit natuurlijk geen waterdicht bewijs, maar de vlossige baard waarmee Pythagoras altijd wordt afgebeeld werkt zijn betrouwbare imago nou eenmaal niet bepaald in zijn voordeel. En waterdicht bewijs of niet, het gevolg is dat nu door heel de wetenschappelijke wereld aan de onschuld van Oude Grieken wordt getwijfeld.

Als Pythagoras echt een manipulerende snoodaard was zet dit uiteraard te denken over de integriteit van de andere Oude Grieken. Naar aanleiding van dit voorval zijn ze een voor een tegen het licht gehouden, en de bevindingen zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Enkele voorbeelden: Hippokrates van Kos blijkt in werkelijkheid helemaal niet uit Kos te komen, maar gewoon uit een sociale huurwoning in een buitenwijk van Oegstgeest. Heraclitus vatte de puurheid van de ziel helemaal niet op als een wedervloeiend mengsel van vuur en water, maar juist als een mengel van zompige boomschors en verse jus. Anaximenes stelde de luchtledigheid van het universum centraal in al het aardse, maar niet om het universele met het algemene te verbinden, maar simpelweg omdat hij de vriendin van zijn zwager in de kont had geknepen en hiermee de aandacht van zijn vunzigheid probeerde af te leiden. Plato tenslotte spant de kroon, aangezien hij kennelijk berucht was om zijn bangafeestjes die hij samen met Aristoteles en Socrates organiseerde om zogenaamd zijn natuurfilosofisch idealisme onder de mensheid te verspreiden. We zullen hier verder niet in details treden, maar het staat als een menhir boven water dit een stel vieze ouwe Grieken was dat er duidelijk een verachtelijk losse moraal op nahield. Tel daarbij op dat de Oude Grieken in werkelijkheid helemaal niet zo oud waren als ze zelf vaak beweerden (gemiddeld hooguit een jaar of 35) en het moge duidelijk zijn dat deze elite niets meer is dan een leugenachtige bende die de wetenschappelijke wereld liever kwijt is dan rijk.

Nu de ware aard van de Oude Grieken eindelijk boven tafel is gekomen wordt hun volledige bijdrage aan de wetenschap met onmiddellijke ingang ongeldig verklaard. Een gigantische dreun voor de wetenschap in zijn geheel, maar de zwaarste klappen lijken nog wel te vallen in de studierichtingen sterrenkunde, wiskunde en filosofie. Wereldwijd zijn miljoenen diploma’s van de desbetreffende alumni ingenomen omdat zij hun theses op enige wijze gebaseerd zouden hebben op de “kennis” van de Oude Grieken. Vooral in Griekenland en de omringende landen heeft dit tot een gigantische werkloosheid geleid, maar toch geldt ook hier weer het principe dat de een zijn dood het brood vormt voor de ander. Het aantal promovendi dat momenteel werkt aan een revolutionair proefschrift waarin aangetoond kan worden dat de aarde rond is loopt momenteel in de tienduizenden. Daarnaast vallen we momenteel van de ene wetenschappelijke verbazing in de andere. Dit zal volgende week ook niet minder zijn, als tijdens het openbare wetenschapsforum in Byzantium een baanbrekende presentatie gehouden zal worden over de eindeloze implicaties en mogelijkheden van het getal π, een recente uitvinding van de Georgische schaapsherder/visionair Vladimir Zbrinik. Al is het maar voor de gratis Gyros, een bezoekje is dit meer dan waard.