Beroemdheid niet langer in basispakket

Mensen die aan beroemdheid lijden moeten voortaan zelf voor de extra zorgkosten opdraaien. De laatste jaren zijn namelijk veel te veel Nederlanders onnodig bekend geworden. Die beroemdheid gaat veelal gepaard met symptomen als stress, hoogmoedswaanzin, arrogantie en overmatig genotsmiddelengebruik. Enkel met dure, specialistische zorg kunnen deze symptomen effectief behandeld worden. Voorheen werd beroemdheid standaard meeverzekerd in het basispakket, maar nu steeds meer doodnormale Nederlanders zonder aantoonbare reden bekendheid oplopen rijzen de kosten ineens de pan uit. Bovendien is er sprake van zogenaamde ‘dubbele beroemdheid’: aan de ene kant worden bekende Nederlanders tegenwoordig steeds ouder (Ron Brandsteder, Vader Abraham et al), terwijl er aan de andere kant een steeds groter gedeelte van de Nederlanders bekend lijkt te worden. De disproportionele vertegenwoordiging van hulpbehoevende BN'ers in de samenleving zorgt uiteraard voor een enorme last op het zorgstelsel. Een last die het huidige zorgstelsel niet kan dragen. 

Het is natuurlijk lang en breed bekend dat patiënten behoorlijk naar kunnen worden van beroemdheid. Desalniettemin werd deze aandoening tot op heden nooit als een echte ziekte erkend. Met de wetswijziging komt hier eindelijk verandering in. Erkenning is namelijk een vereiste om beroemdheid toch verzekerbaar te houden. Een prominente patiëntenvereniging uit Volendam heeft gemengde gevoelens: “Ergens is het natuurlijk fijn dat mensen eindelijk in gaan zien dat wij niet helemaal in orde zijn. Bekendheid krijg je namelijk niet zomaar. De aanloop naar beroemdheid is vaak een tragisch proces vol bloed, zweet en tranen. Mensen in een vergevorderd stadium van beroemdheid kunnen vaak niet eens meer normaal over straat. Dat we nu patiëntenstatus krijgen is fijn, maar tegelijkertijd is het schandalig dat de verzorgingsstaat ons zomaar de rug toekeert. Solidariteit met de bekenderen in de samenleving is blijkbaar ver te zoeken”. Volendam kan echter hoog of laag springen, voortaan zijn deze hulpbehoevende drommels aangewezen op een aanvullende beroemdheidsverzekering. Afhankelijk van de gemiddelde beroemdheid van de gezinsleden bieden diverse verzekeraars een één-, twee- of driesterrenverzekering aan. Kindsterretjes worden automatisch meeverzekerd op de polis van de ouders.

Naast deze wetswijziging is er een Postbus 51 campagne in het leven geroepen om te waarschuwen voor de gevaren van beroemdheid. Als je eenmaal beroemd bent blijkt het namelijk bijzonder moeilijk te zijn om er weer vanaf te komen. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Heeft u daarom het vermoeden dat een vriend of vriendin een verhoogd risico op beroemdheid heeft? Spreek hem dan snel aan op de risico’s van naamsbekendheid. Hiermee kan veel onnodig leed voorkomen worden.