Kaasstengels hoog op politieke agenda

Het welzijn van de kaasstengel is een onderwerp dat doorgaans veelal tijdens verkiezingsperiodes in het nieuws is. Voor politici is het immers makkelijk scoren bij de kiezers wanneer zij tussen neus en lippen door laten vallen dat zij het beste voor hebben met de kazigeren in de samenleving. Maar schijn bedriegt: als de stemmen eenmaal geteld zijn zien wij de kaasstengel slechts zelden terug in het regeerakkoord. Wij Nederlanders zijn hier inmiddels wel aan gewend geraakt. Voor ons zijn kaasstengels en verkiezingen twee traditionele handen op een buik en worden ze nog maar zelden los van elkaar gezien. Des te opmerkelijker is het dan ook dat kaasstengels dit weekend weer het onderwerp van de dag zijn, terwijl de verkiezingsstrijd pas los zal barsten in 2015. Vanwaar deze spontane belangstelling? 

 

Het debat laaide in alle hevigheid los toen premier Rutte gisteren op de vrijdagmiddagborrel met een schaaltje kaasstengels rond ging. Ogenschijnlijk een onschuldige geste, maar naar alle waarschijnlijkheid een weldoordachte politieke schop onder de gordel richting zijn gedoogpartner. Na de hechte samenwerking van de afgelopen maanden moet Rutte inmiddels wel weten dat Wilders een groot hart heeft voor kaasstengels. Om zijn geliefde kaasstengel in bescherming te nemen eet Wilders daarom uitsluitend tijgernootjes op informele bijeenkomsten. Het achterliggende motief van Rutte tijdens het publiekelijk aanbieden van een kaasstengel laat zich daarom niet moeilijk raden. Toen Wilders eenmaal bekomen was van de eerste schrik sprak hij er direct en luidkeels schande van, alvorens zichzelf stampvoetend terug te trekken in zijn fractievleugel om een imposant pakket aan kamervragen voor te bereiden. Hij ziet het nuttigen van kaasstengels namelijk als de symbolisatie van een achterlijke borrelcultuur, waar kaasstengels (van origine een Zuid-Limburgs borrelhapje) vaak achtergesteld worden op de meer in het oog springende hapjes als de borrelnoot of het plakje worst.  Wilders pikt het niet langer en vraagt de kamer resoluut om opheldering.

Rutte heeft inmiddels toegegeven dat hij ergens misschien wel een beetje te ver ging met zijn bakje kaasstengels. 'Ik begrijp dat deze kwestie gevoelig ligt voor veel mensen. Vooral Limburgers houden nou eenmaal absurd veel van kaasstengels. Uiteraard heb ik het beste voor met kaasstengels over de hele wereld, maar gezien deze ophef had ik achteraf waarschijnlijk toch beter met een schaaltje borrelnootjes rond kunnen gaan. Dan had Geert ook een leukere avond gehad.' 

Wilders neemt geen genoegen met deze repliek. Aldus Geert: “Doe toch eens normaal joh! Nederland is een kaasland, dus kaas is iets waar we met veel respect mee om moeten gaan. Het is toch te zot voor woorden dat onze bloedeigen premier dag in dag uit met een bakje van die stengels onder mijn neus gaat lopen hengelen! Iedereen heeft het recht op vrijheid van borrelhapjes, en hij ook, maar bij de kaasstengel ligt voor mij toch echt de grens. Ik zal niet langer tolereren dat onze geliefde kaasstengel in het openbaar achterover gedrukt wordt tijdens onze vrijdagmiddagborrel.” 

Heldere taal die ook Rutte niet ongehoord is gebleven. Nadat Wilders zichzelf drie dagen zonder borrelhapjes had opgesloten in zijn fractievleugel heeft Rutte dan ook maar besloten om Wilders tegemoet te komen door in te stemmen met het kaasstengelverbod waar hij al zo lang om liep te zeuren. Vanaf vandaag is het daarom niet langer toegestaan om je in openbare ruimtes te vertonen met een kaasstengel. Hiermee heeft Nederland de twijfelachtige eer van een wereldwijde primeur op kaasstengelgebied. Wilders is door het dolle heen na zijn ‘overwinning’, maar om zijn achterban niet tegen zichzelf in het harnas te jagen voegt hij gelijk aan zijn feestvreugde toe dat het nuttigen van kaasstengels tijdens carnaval voorlopig nog gewoon gedoogd zal worden.

Een verhitte discussie die het volledige politieke spectrum van links tot rechts tijdelijk op scherp heeft gezet. Alle aandacht voor het welzijn van kaasstengels is uiteraard goed, maar helaas wordt er maar zelden gevraagd naar de mening van de arme kaasstengel zelf. Kaasstengels zijn buiten hun eigen bedoelingen om in een politiek vacuüm gemanoeuvreerd waar zij te pas en te onpas misbruikt worden voor politieke manifestaties en schaamteloze partijpropaganda, vaak onder kaasstengelonterende omstandigheden. Helaas neemt niemand neemt het voor ze op. Amnesty International kijkt niet naar ze om omdat kaasstengels zogenaamd 'geen mensen zijn' en Greenpeace laat ze links liggen omdat ze van oorsprong geel zijn. Gelukkig is er inmiddels wel een nobel burgerinitiatief op poten gezet dat het voor particulieren mogelijk maakt om een alleenstaande kaasstengel te adopteren. Via de winkel op ReinOnlein.nl kan iedere weldoener zich aanmelden om in contact te komen met een hulpbehoevende kaasstengel. Hiermee hoopt de organisatie te bewerkstelligen dat kaasstengels actief mee blijven draaien in de samenleving en daardoor niet langer ten prooi zullen vallen aan de grijpgrage tengeltjes van de machtsgeile politici van vandaag. Een nobel initiatief dat hopelijk op veel maatschappelijke steun kan rekenen.

Adopteer daarom HIER vandaag nog jouw eigen kaasstengel!