Reizigers pesten

Definitie: een reiziger is een persoon van het menselijk geslacht die zich zo spoedig mogelijk van punt A naar punt B tracht te verplaatsen. Extra informatie bij deze definitie: een reiziger wenst in een zo min mogelijke mate belemmerd te worden in het bereiken van zijn doel, te weten het reeds genoemde punt B. Nodeloos gezeik moet hierbij tot een minimum worden beperkt. Die paar zeldzame reizigers die geen punt B hebben kunnen worden ontzien in deze. Doorgaans zijn dit toch slechts zwervende daklozen die wel een portie gezeik kunnen hebben. Maar zo niet de voorbeeldige reiziger. Hij is over het algemeen lui, veeleisend en onbeschoft. In de omgang met een dergelijke reiziger kan men deze persoon in kwestie dus het beste zo min mogelijk belasten met allerhande onbenulligheden. Hij heeft het toch altijd zwaar en zit niet te wachten op gezeik. Nee, de echte reiziger zit natuurlijk gewoon te wachten op een trein, precies zoals het hoort. Stoer, robuust en met een gezonde dosis geduld.

Hij zou aangemoedigd moeten worden, gesteund in zijn dappere queste richting punt B. Geef hem geld en een vrije doorgang, geen ingewikkeld betaalmiddel of een uitdagende hindernisbaan van incheckpoortjes. De kortste weg van A naar B is een rechte lijn, een feitje dat iedereen heeft geleerd von mein herr Aart aus Die Sesamstrasse. Maar een lijn zonder bochten zou natuurlijk veel te makkelijk zijn. Waarom immers makkelijk doen als het nodeloos ingewikkeld kan?

Helaas zijn er bepaalde overheden waarvan ik de naam beleefdheidshalve maar even niet zal noemen die er hun kick uit halen om deze geteisterde reizigers nog eens extra te pesten. Zij zien het leven van de reiziger graag zuur. In de hoofdstad van een nederig land waarvan ik de naam ook maar even niet zal noemen had die gniepige overheid recentelijk de enige beschikbare metrotunnel naar het centrum afgesloten. Haha, pech voor de stomme reiziger! Helaas voor deze overheid moesten ze hiervoor wel een reden geven en daarom bedachten zij het relaas dat de veiligheid verbeterd zou worden. Het was gevaarlijk in de tunnel. Helaas voor deze overheid wilde niemand echter de taak echter op zich nemen om het OV daadwerkelijk veiliger te maken en dus werd de reden veranderd in het pimpen van de roltrappen. Anderhalve maand geen metro, vertragingen, omwegen, geldverspilling en verdwaalde reizigers, allemaal omdat er een sopje over de leuning van de roltrap moest. Daar hadden namelijk reizigers met hun vuile tengeltjes aangezeten, jakkes. Inmiddels heeft het pesterijtje volgens deze overheid wel weer lang genoeg geduurt en mogen de reizigers weer vrolijk van A naar B. Maar wat ziet mijn scherpe reizigersoog vanmorgen tot mijn grote verbazing? Juist, de roltrappen zijn nog steeds gesloten! Niet af, under construction, excuses voor het ongemak, komt snel voor de bakker want eigen huis en roltrap is hier bezig. Wat de fuck! Na al deze toestand krijgen die lui het serieus niet eens voor elkaar om een stel miezerige roltrappen te vervangen. Het is echt niet alsof er een lekkende kerncentrale ontmanteld moest worden, hier hoefde alleen maar een langzaam draaiende trapmobiel vervangen te worden. Een stel plankjes die langzaam omhoog en omlaag gaan, moeiluk joh!! En bovendien reizen we als we deze overheid mogen geloven dus nog steeds door een levensgevaarlijke metrotunnel des doods. Maar die fixen we volgend jaar wel, kan die tunnel weer lekker twee maanden dicht. Dit kan alleen hier, in deze hoofdstad, in deze metropool. Grappig genoeg heerst er in deze metropool een slogan: I Amsterdam. Erg pakkend natuurlijk, maar soms wou ik toch echt wel eens dat I wat anders Amde