Oh Oh Feyeno!

Twee keer per jaar zet ik mijn wekker op zondag om met een lekker bakkie leut achter de televisie te kruipen. Ik weet dat mijn ideologische levenswijze het gebruik van wekkers op zondag ten strengste afkeurt, maar een enkele keer maak ik graag een uitzondering voor De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Deze wedstrijd is natuurlijk altijd leuk, maar het leukst is het nog wel als Ajax afreist naar Rotterdam om daar de balletjes buiten te zetten. Op deze dag draait het mij helemaal niet om het spel, de uitslag of de competitie. Nee, deze klassieker draait mij vooral om de supporters. De lelijke, opgefokte, hondsdolle supporters. Ik ben stellig van mening dat ze alle beschikbare camera’s eigenlijk op het publiek zouden moeten richten. Waarom zou je in godsnaam naar een voetbal willen kijken als er op de tribune zo veel moois te zien is? Dit is de mensheid in zijn oervorm. Hier zie je het levend bewijs dat Darwin het juist had toen hij zei dat mensen van de apen afstammen. Één brok frustratie zit daar op de bankjes, in een Kuip die tot de rand toe te gevuld is met onbesuisde woede. En dat levert mooie plaatjes op.

Vooral tijdens de herhalingen van corners zit ik op het puntje van mijn bank omdat de camera dan vaak goed gericht is op de eerste rijen van het stadion. Het is zo leuk om te zien wat dat volk zichzelf daar allemaal aandoet. Volwassen mannen die morgen de ergste spierpijn hebben in hun middelvingers. Ontwrichte kaken van het schelden. Armen uit de kom door die spastische armbewegingen. En die vrouwelijke voetbalfans worden er trouwens ook niet bepaald aantrekkelijker op. Menig viswijf zou een moord doen voor de schreeuwlelijke vaardigheden die je ziet als een lieflijk Rotterdams meisje haar muil tot scheurens toe openblért wanneer ze de buitenspelregel weer eens niet begrijpt. Daar geniet ik van. Dat maakt voetbal tot de mooiste sport ter wereld.

Ergens begrijp ik die opgekropte woede ook wel. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om een fan van Feyenoord te zijn. Dit zeg ik niet om te beledigen ofzo (Ajaxfans hebben het ook wel eens zwaar), maar als je jezelf een voetbalsupporter noemt wil je natuurlijk dat jouw cluppie ook altijd wint. En dat is bij Feyenoord nou eenmaal niet zo. Vooral tegen Ajax kom je als Rotterdammer vaak met een kater en tranen in je ogen thuis van een deceptie. Inmiddels heeft Feyenoord al 74 keer mogen verliezen van Ajax en daar zou ik persoonlijk ook best een beetje moedeloos van worden. Ik weet niet of het nou aan de gebrekkige voetbalkwaliteiten of aan de opmerkelijke voorbereiding ligt, maar als je de hele dag hand in hand loopt met je kameraden scoor je natuurlijk nooit een doelpunt. En als je dan als voetballer ook nog eens wordt aangemoedigd door een stel gedrogeerde anabole mafketels zou ik ook niet weten wat ik nou moest doen met hun advies. Praktische tips als “Schop die kankerjood onder de grasmat!”, “Maak ze dood die lijers uit Amsterdam!” en “Whoeaaaarghg!!!” leiden een voetballer alleen maar af in zijn spel. Mijn tip aan alle Feyenoordfans is dan ook om je eens breder te oriënteren op de supportersmarkt. Kijk eens rond wat andere clubs aan vermaak te bieden hebben. Ik weet zeker dat het heus niet zo moeilijk is om snel een club te vinden die wél gewoon de beste is…