Schuurfeesten in de ban

Het eerste officiele schuurverbod is een feit! Vandaag stond in de Spits dat een moreel correcte kinderdisco uit Puttershoek het eerste schuurverbod ter wereld heeft ingevoerd. Nooit meer zal daar dus een bronstig pubermeisje haar billen tegen pukkelige kindertjes aanwrijven. Eeuwig zonde, want dit betekent het einde van een tijdperk. Daggeren mag daarentegen nog wel, maar een schuurtje hier en daar vindt de organisatie toch echt te ver gaan. De aanleiding waren de lege condoomautomaten op de wc's, met direct keiharde beleidsmaatregelen als gevolg. Ik vraag me af echter af hoe memorabel dit keerpunt in onze geschiedenis is. Zal deze grote dag de geschiedenisboeken ingaan als de basis voor het Ministerie van Moreel en Daggerzaken, of staan we aan de dageraad van een Tweede Oertijd? Spannend hoor...

Iedereen weet dat schuren een uiterst sociale aangelegenheid is. Het is de perfecte manier om je affectie voor een medemens te tonen, en zeer helder bovendien. Er bestaat geen enkel misverstand over degene op wie de affectie gericht is en in de koude wintermaanden blijft men door regelmatig bijschuren ten allen tijde verzekerd van een aangename lichaamstemperatuur. Als we dit soort uiterst sociale handelingen gaan verbieden gaan we eigenlijk een grote stap terug in de ontwikkeling van de menselijke soort. Het zal wel nostalgie zijn, maar vroeger was heus niet alles beter. Voor je het weet gaan we via een korte periode van verplicht stijldansen rechtstreeks terug naar het punt waarop iedereen een stenen knots meeneemt naar de discotheek om zijn scharrel knockout te slaan voor het paren. Met alle praktische bezwaren van dien. Hoe weet de bronstige jongen bijvoorbeeld waar het bewusteloze meisje haar bonnetje van de garderobe heeft bewaard? Het aantal verkoudheden zal schrikbarend toenemen. Bovendien zijn jongetjes vaak zo hitsig op elk vrouwmens in een discotheek dat geen meisje meer bewust het einde van een avond mee zal maken. Gelukkig is dit een vrij onwaarschijnlijk scenario, maar is schuren dan de toekomst?

Ook dat betwijfel ik. Als je de enorme opmars in de populariteit van het daggeren ziet is het niet ondenkbaar dat we elkaar straks drie keer spanken op straat in plaats van die drie oude vertrouwde zoenen op de wang. Als dit zo doorgaat wordt het daggeren straks de standaardgroet op straat, maar ook dit heeft zo zijn nadelen. Stel je bijvoorbeeld eens die ophef voor als straks een of andere imam weigert om publiekelijk een van onze politici te daggeren. Ik zie de krantenkoppen al voor me. Ook niet onbelangrijk is het gegeven dat veel ouderen van dagen niet eens aan de lichamelijke vereisten kunnen voldoen om medemensen fatsoenlijk te begroeten op straat. En als je niet eens meer mee kunt daggeren met de maatschappij loop je al snel een flinke achterstand op. Met de vergrijzing in het achterhoofd zal dit de sociale generatiekloof nog verder uitbreden. In die zin is het gematigde schuren helemaal zo gek nog niet. Zelfs je oma kan een buurman schuren. Laten we het schuren dus vooral niet verbieden. Niet voor onze kinderen, maar in het belang van onze grootmoeders. Wees eens lief voor je oma en neem haar een keer gezellig dagje mee uit schuren met je vrienden. En neem dan ook gelijk gezellig de kleinkinderen mee naar de discotheek, lekker educatief werken aan hun toekomst. Want zo is het wel: jong geschuurd is oud gedaan.