Baas in eigen bed

Tradities zijn belachelijk. Neem bijvoorbeeld een koningin die per se in een gouden koets naar het huis van de buren moet terwijl ze die paarhonderd meter makkelijk zou kunnen lopen als ze eventjes de moeite zou nemen. Neem het eten van beschuit met muisjes als er ergens voor de zoveelste keer een nieuw mens de aarde op gezwabberd wordt. Neem het toezingen van een goedheiligman terwijl hij zijn gekleurde slaven het dak op stuurt om zijn vuile klusjes op te knappen. Neem het afschieten van miljoenen euro’s aan vuurwerk als we eindelijk een nieuwe kalender op mogen hangen, om vervolgens de rest van het jaar te klagen over dat we toch zo verdomd weinig centen te makken hebben. Op alle tradities valt wel het een en ander aan te merken, maar op weinig zo veel als op die traditionele 9 tot 5-maatschappij. Ergens is het vreemd dat we vandaag de dag nog steeds allemaal blindelings aan deze eeuwenoude traditie vast blijven houden terwijl dit met alle moderne communicatiemiddelen al lang niet meer nodig is. Er is in het verleden kennelijk iets grondig misgegaan, maar wat?

De 9 tot 5-traditie valt terug te leiden tot ongeveer 17000 voor Christus, toen de eerste ochtendmens voet aan wal zette in Europa. Deze Homo Gewectus was voor dag en dauw uit Afrika vertrokken om uit pure verveling wat oorlog te voeren tegen de Europese avondmensch (Homo Slapiens ). Een korte en bloedige strijd volgde. Omdat de prehistorische avondmensen ten tijde van de invasie allemaal nog diep lagen te pitten vanwege een heftig feestje op de vorige avond werden ze in korte tijd welhaast volledig uitgeroeid. Sindsdien hadden de ochtendmensen vrij spel om de mensheid naar eigen wens door te broeden. Archeologische vondsten hebben prehistorische zonnewijzers met ingenieuze alarmsystemen gevonden die de ochtendmens moesten beschermen tegen uitslapen, en die paar avondmensen die door de oorlog heen geslapen hadden werden verdrongen tot duistere grotten waar zij als slaven geregeerd werden door de meedogenloze ochtendmensen. Deze prehistorische tirannie leeft verder tot op de dag van vandaag. Ook nu trekken avondmensen zich, veelal in de weekenden, terug in duistere plekken om elkaar op te zoeken en stiekem tot het ochtendgloren hun sociale rituelen voort te zetten. Maar hoezeer de moderne avondmens ook probeert vast te houden aan zijn biologische natuur, er is voor hem helaas geen ontkomen aan de duistere grillen van de gruwelijke overheersing van de ochtendmens.

De moderne ochtendmensen zijn niet moeilijk te herkennen. Over het algemeen zijn dit actieve mensen met een gezonde levensstijl die het liefst nog voor zonsopkomst uit bed stappen om een verse krop ijsbergsla in hun hol te duwen. Op zich niks mis mee, zo heeft iedereen zo zijn hobby’s, alleen gaat dit alles ten koste van het welzijn van de avondmens. Door het contrast met de actieve levensstijl van ochtendmensen lijken avondmensen allemaal luie donders waar je als samenleving helemaal geen rekening mee hoeft te houden. Dit vertaalt zich in een hardnekkige 9 tot 5-mentaliteit waar avondmensen helemaal niet op zitten te wachten, maar waar zij tegelijkertijd onmogelijk aan kunnen ontsnappen. Ochtendmensen winkelen nou eenmaal graag massaal om stipt 9 uur 's morgens, waardoor het hele bedrijfsleven langzaam ingericht is om aan deze gigantische ochtendvraag te kunnen voldoen. De ergste onderdrukking zit ’m echter in subtiele dingetjes. Zo kunnen ochtendmensen bijvoorbeeld dagelijks genieten van het hoogst intellectuele televisieprogramma ‘Koffietijd’ bij hun ontbijtje. Avondmensen daarentegen worden gedwongen om altijd maar weer naar de herhaling van Tellsell-reclames te kijken wanneer ze hun eerste bakkie leut willen drinken. Op deze manier worden avondmensen ongemerkt dom gehouden en zullen ze dus nooit hun bed uitkomen om op te komen voor hun rechten. Zij kopen liever een AbFlex-Plus.

Het zwaarst worden avondmensen nog wel getroffen in de ochtendspits. In tegenstelling tot ochtendmensen gaan zij namelijk niet voor hun lol elke ochtend om 8 uur de deur uit om aan te sluiten bij een opgefokte mensenmassa die op weg is naar de een of andere afgelegen werkplek. Bovendien lijken ochtendmensen er een kick uit te halen om dit ochtendritueel voor avondmensen zo ongemakkelijk mogelijk te maken. Hoe valt anders te verklaren dat juist tijdens deze ochtendspits de metro’s consequent ingekort worden? Zo worden onschuldige avondmensen gedwongen om zichzelf oksel tegen oksel in overvolle metrowagens te proppen om daar stevig met de neus tegen de jeugdpuistjes van een nieuwe lading eerstejaars VU-studentjes te moeten wrijven.

De arme drommels hebben het zwaar en de politiek doet er niets aan. 9 tot 5 lijkt een traditioneel heilig huisje waar niemand zijn vingers aan durft te branden, ergens goed vergelijkbaar met het taboe op de hypotheekrenteaftrek. Een enkele blik in lijn 51 tijdens de spits is echter genoeg om in te zien dat deze situatie niet langer houdbaar is. Deze problemen zijn in één klap opgelost als iedereen eens niet tegelijkertijd knettervroeg zijn nest uit zou moeten. Maar nee, ook politici zijn ochtendmensen in hart en nieren. Om die vervloekte ochtendspits eindelijk de kop in te drukken moeten we er daarom voor zorgen dat er meer avondmensen in de politiek komen. Hiervoor is het noodzakelijk dat avondmensen eindelijk eens publiekelijk gehoord worden, alvorens zij de lange weg richting Tweede Kamer af kunnen leggen. Alle avondmensen moeten de straat op, het is niet anders. Het is tijd voor revolutie! Tijd voor het nieuwe slapen! Avondmensen aller landen verenigt u, en gaat allen in de loop van de middag de straat op om uw duvelse wekker te verbranden! Alleen zo worden jullie gehoord, en alleen zo worden jullie eindelijk weer baas in eigen bed! Als u eenmaal lekker uitgeslapen bent is de tijd voor actie NU!