Eerder geleuter

Königinnentag der Arbeit

En dat was apart. Ik verwachtte een biergarten met het Wilhelmus op de speakers, maar ik kwam weer eens mooi bedrogen uit. Het was een ‘receptie’, dus de oranje hoedjes werden vervangen door oranje stropdassen en het gelal was zakelijk gebrabbel van bekakte zakenslachtoffers. En daar staan wij dan, wild vervreemd de ambassadeur en zijn vrouw een handje te schudden bij aankomst, maf! Maar gelukkig hoeven bekakte mensen nergens voor te betalen, dus wij konden ons eigen feestje bouwen met het gratis bier, de haring en de friet: yes! Later kwamen we nog twee andere verdwaalde Nederlanders tegen, dus uiteindelijk hebben we ons feestje na afloop voort kunnen zetten in een kroegje en zo toch een soort van mini-koninginnedag gehad. Prima!

Wat ze hier wel vieren is de Tag der Arbeit, en dat lieve kindertjes, is best wel erg leuk! Voorafgaand is er de Tanz in der Mai, een soort koninginnenacht met extra leuke feestjes overal. Wij eindigden in Cassiopaia, een technotent met twee zalen en een buiten-area met zowaar een laser! Hoei! Daar weer lekker tot het ochtendzonnetje gedanst met mijn Berliner freunden, om de volgende dag Kreuzberg eens te bekijken. Op de een of andere manier wilde niemand met me mee, maardat mocht de pret niet drukken voor een Rein in een goeie stemming! Ik heb mijn tasje gepakt en me blindelings in het feestgedruis gestort: overal eten, drinken en podia met alle soorten muziek, vet. Na een rondje gelopen te hebben heb ik uiteraard de techno uitgekozen om eens van te genieten. Voor de Luzia stond een hele straat vol te genieten van verschillende DJ-tjes en een lekker zomerzonnetje. Na een paar uur kwam ik toch de eerste bekenden tegen en zo heb ik me toch weer een goeie avond vermaakt. En toen kwamen de anarchisten protesteren, de kwajongens…

Ikzelf heb geen anarchist gezien,maar kennelijk waren ze niet heel tevreden. De muziek werd stilgelegd, straat afgesloten door dikke rijen politie en ME, en de dikke rookwolken van brandende auto’s en vuilnisbakken kwamen de straat in. Iedereen ging met gezonde haast toch maar de andere kant op, en zo ook wij helaas. Ik heb verder weinig meegekregen van de rellen, behalve dan dat er op weg naar het station echt overal glas lag (en dan ook echt heel erg veel, je moet niet van glas zijn op dag van de arbeid in berlijn…) Acheraf las ik dat er 289 arrestaties waren die avond. Kennelijk een vrij hoog aantal, maar niet onverwachts: het rellen op 1mei hoort er hier gewoon bij. Best sneu voor die anarchisten, als echt niemand je serieus neemt!

Op het moment zit ik dan even in Dublin voor de studiereis. Het is hier kneitertjeduur in dit internetcafe, dus mijn avontuurtjes en reisverslag houden jullie van me tegoed als ik weer in Berlijn ben. Ik kan alvast verklappen dat het waar is dat ierland groen is, en dat het absoluut niet waar is dat je hier goed kan kroegen… spannend!!

Tot de volgende knoop!