Eerder geleuter

Tips voor mijn concullega's in het verkeer

Vuistregel 1: als je door rood gaat, doe het dan goed!
Hoe vaak zie je wel niet mensen heel nonchalant door rood fietsen om vervolgens met het tranen op het gezicht en een vochtige plek in de broek midden op een kruispunt paniekerig naar hun moedertje roepen? Oke, niet zo vaak, maar het komt maar o zo vaak voor dat mensen half aangereden en afgesneden worden omdat zij het verkeer wel beter in denken te schatten dan de rest. En misschien nog wel het irritantst zijn van die lui die heel tof door rood fietsen, zich na drie meter bedenken en zo het hele fietspad blokkeren omdat ze niet zien dat het inmiddels al lang groen geworden is. Amateurs, als je niet fatsoenlijk door rood kan fietsen, fiets dan gewoon nog lekker een paar jaartjes door groen alsjeblieft…

Vuistregel 2: Niet inhalen als er van de andere kant wat aan komt!
En dan maakt het niet eens uit wat er aan komt, al is het een auto, een fiets of een hele winkel, dit moet je gewoon niet doen! Maar helaas kunnen zoveel mensen het in de praktijk kennelijk toch niet laten. Ik geloof stellig dat minstens 98% van alle botsingen tussen dingen uit zulke situaties ontstaan. Het is ook gewoon niet slim om over de linker rijbaan te verkeren als er een dikke vrachtwagen of nog erger een Rein op een fiets aankomt! Kijk even vooruit en je bespaart de hele wereld een hoop frustratie en interne bloedingen uit.

Tot slot nog een zeker niet onbelangrijke tip: als je aan het verkeer deelneemt, zorg er dan ten alle tijde voor dat je over een vervoersmiddel beschikt. Met name in het luchtverkeer kan ik dit balang niet vaak genoeg herhalen, maar in principe komt deze tip in al het verkeer van pas, van wegverkeer tot slootverkeer, van voetverkeer tot geslachtsverkeer: waag je er niet aan zonder de benodigde apparatuur!

Happy fietsing!